Nieuws uit groep 8

school 880033 1920

Leerkrachten: Maria de Boer en Fokalien Ypma.

Collage 2019 06 05 23 02 53

Juni 2019 - Project Islam

Druk bezig met de voorbereidingen voor de afsluiting van ons project Islam.

We maken citroentaart, gevulde dadels met chocola en zeezout, amandel-kokos bolletjes (Ghriba) en notenbonbons.
Het was gezellig, een bende...maar (lekker) goed gelukt.

Maart 2019 - De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Op maandag 18 maart zijn de leerlingen van groep 7 en 8 naar het theater in Sneek geweest. Zij hebben daar samen met vele andere kinderen naar de voorstelling van De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen gekeken.

Andy en Terry zijn gevraagd om een theaterstuk over hun waanzinnige boomhut te maken. Dat is nog niet zo makkelijk, want waar haal je nou zo snel vliegende katten, een limonadefontein, een apeninvasie en een reuzengorilla vandaan?
Gelukkig hebben de jongens keihard gerepeteerd en ze zijn er bijna helemaal klaar voor! Maar eerst nog even 100 marshmallows eten en de papegaai kietelen.

De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen is in Nederland één van de meest verkochte kinderboeken in tijden. Dit seizoen zet Meneer Monster samen met het Australische CDP Theatre Producers zijn tanden in dit totaal losgeslagen verhaal. Ze hebben deze bestseller omgetoverd tot een nét zo waanzinnige theatervoorstelling vol krankzinnige humor en magische theatertovenarij.

Collage 2019 03 01 18 00 02

Februari 2019

Woensdag kwam juf Fokalien met de jongens op bezoek in onze klas.

Ze vond ons eigengemaakte prentenboek erg mooi.

Januari 2019

We waren op bezoek bij de korenmolen van Woudsend 't Lam, om spelt te laten malen. Vorig jaar in groep 7 hebben we dit graan verbouwd op de dorpstuin. We mochten de zeilen op de molen zetten, maar helaas voor ons stond er vandaag te weinig wind om de wieken te laten draaien. We weten nu trouwens ook waarom een molenaar altijd lichte kleding draagt. Onze donkere winterjassen waren wit van het meel.

Bedankt molenaar dat we welkom waren op uw molen.

Molenbezoek

voorstellng2

November 2018

Op woensdag 14 november zijn groep 7 en 8 naar de humoristische familievoorstelling “Master Gysbert” geweest. Een voorstelling over het Fries en meertaligheid.
Als project gaat deze voorstelling door de hele provincie. Groepen van basisscholen in heel Friesland hadden gratis toegang.
Onze bovenbouwgroepen waren uitgenodigd bij de voorstelling die in theater Sneek werd opgevoerd.

It ferhaal...
Master Gysbert en Juf Gijsje binne mei de hiele klasse op skoalreiske nei Sabeare, dat is in soarte fan bernebuorkerij op syn Frysk. Der binne spultsjes, aktiviteiten en ferskes sawol yn it Frysk as it Stedsfrysk. It liket in geweldich skoalreiske te wurden, oant bliken docht dat de eks fan Juf Gijsje (de bekende krimineel Vrolijke Frans) ûntsnapt is út de finzenis. Hy set alles op alles om Juf Gijsje werom te krijen en it ferbliuw yn Sabeare wurdt der net geselliger op. It ferhaal komt yn in streamfersnelling as de kriminelen in ûntdekking dogge dêr't de Fryske taal wolris de grutste ferliezer troch wurde kin.

We hebben gelachen en genoten. ’Juf, it wie machtich moai’

September 2018 - Ir. D.F. Woudagemaal

Op vrijdag 21 september hebben de leerlingen van groep 8 een bezoek gebracht aan het Woudagemaal in Lemmer.
Deze excursie sloot perfect aan bij het thema van de Gouden Weken 'Aarde, Vuur, Water en Lucht'.
Het was een zeer geslaagde ochtend; eigenlijk hadden we tijd tekort.
We startten in het bezoekerscentrum waar we eerst een 3D film hebben gekeken over het opstarten en draaien van het gemaal.
Daarna hebben we met eigen ogen gezien dat de dijk er niet voor niks zit.
Het water in het IJsselmeer staat een stuk hoger dan het land in de polders achter de dijk. Dit kun je vanuit het bezoekerscentrum perfect zien.
Vervolgens speelden we het zolderspel en gingen we experimenteren met de watertafel.
Ten slotte gingen we dan echt naar het Ir. D.F. Woudagemaal, waar we d.m.v. tablets een 360 graden rondleiding kregen.
Dit was leerzaam en zeer indrukwekkend!
Tja..... en nu eigenlijk nog eens terugkomen als het gemaal 'OP STOOM' is.....

Ir. D.F. Woudagemaal